Olvasónapló

Olvasónapló

Joanne Harris: Szeredbor

2015. május 25. - Szonyecska

673845_4.jpgNagyjából 10 éve próbálom elolvasni ezt a könyvet, többször belekezdtem már, de sosem jutottam túl az első 50 oldalon. Eddig. Most pillanatok alatt a végére értem, és nem igazán értem, hogy korábban ez miért nem sikerült, hiszen kifejezetten könnyű olvasmány.

A történet főhőse egy viszonylag fiatalon kiégett, egykönyves angol író, aki nem igazán találja a helyét a világban. Egy hirtelen sugallattól vezérelve megvásárol egy világvégi francia falucskában lévő chateau-t, és megpróbálja a gyermekkori vidéki nyarak idilljét újraélni.
A történet két idősíkban játszódik: a kilencvenes évek legvégén és a hetvenes években, a boldog gyermekkorban egy angilai faluban, ahol egy mindentudó öregember tanítja és terelgeti a tizenéves főhőst.
A gyermekkor illatai, ízei, érzései, de maga az öregember is megjelenik a jelenben is, a két szál elválaszthatatlanul összefonódik, és a francia chateau-ban kezdetét veszi egy régi-új élet, varázslatokkal, babonákkal, emberi irigységgel/gyarlósággal és ártatlansággal tele.

A történet vége számomra csalódás volt, sokkal többet vártam, több összefüggést,értelmet, meg valamiféle fordulatot, csattanót, de minimum tanulságot. Ehhez képest egy összecsapott semmi kerekedett belőle. Viszont olvasás közben éreztem a dolgok illatát, a péksütemények ízét, de a sokszor gusztustalan, keserű borokét is. Annyira érzékletes és kifejező volt minden apró - a történet szempontjából sokszor mellékes - részlet, hogy maga a történet is sokkal többet érdemelt volna. 

10/6 

Joanne Harris: Szederbor
Ulpius-ház Könyvkiadó, 2005

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bookshelf.blog.hu/api/trackback/id/tr197466682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása