Olvasónapló

Olvasónapló

Háború gyerekszemmel

2014. július 26. - Szonyecska

J. G. Ballard: A Nap birodalma

Ez a könyv teljesen véletlenül került a kezembe. Nem tudtam róla semmit, a belőle készült filmet nem láttam, szóval minden prekoncepció nélkül vágtam bele. 

Ijesztő, hogy mennyire életformává válhat a háború. Hogy mennyire a hétköznapok részévé, megszokottá válik, s hogy mennyire könnyen lehet alkalmazkodni hozzá. S hogy milyen hirtelen múlik aztán el. Hogy a bombázások és az élet újra normális mederbe zökkenése között néhány hét telik csak el.

Aztán, hogy a háborúnak mennyire más-más vetülete jelenik meg attól függően, hogy angolokról, amerikaiakról, japánokról, vagy kínaiakról van-e szó. De a lényeg mindegyik szemszögből ugyanaz: életben kell maradni.

És gyerekfejjel lehet egy olyan értelmezése is a háborúnak, hogy ez az egész végülis nem olyan nagy ügy.  

"Milyen nehéz megérteni azt az igazságot, amit kínaiak milliói születésüktől fogva tudnak, hogy minden ember reménytelenül halálra van ítélve, és csak magunkat csapjuk be, ha máshogyan képzeljük."

A bejegyzés trackback címe:

https://bookshelf.blog.hu/api/trackback/id/tr406545979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása